Mi a fogszuvasodás?

A táplálkozás (az ételek és italok erjeszthető szénhidráttartalma miatt), valamint az azt követő helytelen fogápolás következtében a szájban lévő baktériumok lepedékképző anyagot és savat termelnek, melyek megbontják a fogzománcot, majd lyukkezdeményeket hoznak létre.

Első jele lehet a fogfelszínen megjelenő krétafehér pöttyök megjelenése (kálciumhiány és a lepedék okozza), ilyenkor még fluoridkezeléssel megállítható a folyamat. Ha ez nem történik meg, rövid időn belül a fogfelszín alatt a fogzománc megrepedezik, és a fog belsejében elváltozások keletkeznek. A baktériumok tovább bontják a fogzománcot, míg el nem jutnak a dentin rétegbe, ekkor a fogfájás felerősödik, majd egyre élesebb fájdalom léphet fel.

Amint a szuvasodás átjut a dentin réteg alatti fogbélbe, mely a fog központja (élő szövetek, idegek és erek alkotják), genny keletkezik, mely mindent elpusztít maga körül, itt a fájdalom már folyamatos és kíméletlen. Ebben a stádiumban már csak a gyökérkezelés, azaz a fog idegeinek eltávolítása mentheti meg a fogat annak eltávolításától.

Ezek után a nem gyökérkezelt és eltávolított fognak van egy végső és egyben messze a legfájdalmasabb stádiuma, amikor a fertőzés eléri a foggyökér csúcsát, amely átterjedhet a csontokra, de akár még a mellkasig is lehúzódhat a gyulladás.

Kezelése és megelőzése

A fogszuvasodás azonnali kitisztítással és fogtöméssel vagy fogbetéttel kezelhető, későbbi stádiumban gyökérkezeléssel, annak koronázásával vagy gyökércsap és korona kombinációjával, majd amikor már menthetetlen a fog, akkor fogimplantátum beültetésével. A fehér színű, modern esztétikus fogtömések nagy előnye, hogy biokompatibilis anyagok, és színük teljes mértékben az eredeti fog színéhez illeszthető.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fogszuvasodás a rendszeres, félévenkénti fogászati szűrővizsgálattal, a fogkő eltávolításával és az étkezések után legalább két percig tartó, helyesen végzett fogmosással nagy mértékben megelőzhető. Nem utolsó szempont, hogy a prevenció mindig sokkal kifizetődőbb, mint az anélkül járó következmények. A szépen karbantartott fogsor és az egészséges szájhigiénia hosszú távú fenntartása érdekében ajánlott az esztétikai fogászat kiváló minőségű szolgáltatásait igénybe venni.

Annak érdekében, hogy látogatásod szuper gyors és hatékony legyen, megpróbáljuk pontosan ütemezni fogorvosaink és higiénikusaink menetrendjét. Csapatunk minden tagja professzionális munkát végez az adott területén. Bízunk benne, hogy bárkihez is kerülsz, elégedett leszel. Ha van egy konkrét fogorvos vagy higiénikus, akit meg akarsz látogatni, hívj minket a +36 20 499 9900 telefonszámon, és mi gondoskodunk róla, hogy Neked is megfelelő időpontot találjunk.

Teljes körű szolgáltatást nyújtó Budapesti fogorvosi stúdiónk számos megelőző, helyreállító és kozmetikai fogászati szolgáltatást kínál.

A tőlünk 30 méterre levő Corvin pláza parokolójában kényelmesen találsz helyet, ahol 1 óra díjmentes.

Készpénzzel, illetve bankkártyával is.

Az alábbi egészségpénztári kártyáddal is fizethetsz:

OTP, Prémium, MedicinaTEMPO, MKB-Pannonia, Allianz Hungária, Dimenzió, Generali, Izys, Vasutas, Vitamin, Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár; Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., Új Pillér, Danubius Gyógyüdülők Egészségpénztára, Aranykor Országos Önkéntes Egészségpénztár, AXA Önkéntes Egészségpénztár, Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár

Bizonyos kezeléseket OTP-, MKB- és K&H SZÉP kártyáddal is fizetheted.

Image

1082 Budapest, Corvin sétány 1/D. 
Bejárat a Futó utca 44. felől

NYITVATARTÁS


Hétfő péntekig: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: zárva

Image
hu.jpg
de.jpg
en.jpg
Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.