Érdekességek a múlt fogászatáról

Volt idő, mikor még korszerű, modern eszközökkel felszerelt, steril fogászatok helyett a vásári forgatag kellős közepén, egy, a piacon felállított pódiumon végeztek foghúzásokat. Persze nem szakképzett fogorvosok vagy szájsebészek, hanem általában botcsinálta középkori vásári borbélyok, akiknek nem hogy megfelelő tudásuk vagy gyakorlatuk, de fogászati eszközeik, fájdalomcsillapítóik sem voltak.

Foghúzás aranypánttal

Az ókorban még úgy tartották, hogy a fogfájást a fogban megbújó férgek okozzák, ezért a fájdalom megszüntetése helyett arra koncentráltak, hogy a fog rossz részeit mielőbb eltávolítsák. Bevett szokás volt a különböző nagyságú szegekkel történő fogvájás, de az ókori emberek sokszor használtak békanyálat is a rossz fogak kezelésére.

Az első, mondhatni komolyabb fogászati műtéteket az etruszkok végezték, akik a fájós vagy lyukas fogakat aranypánttal vagy huzallal távolították el. Megemlítendő ugyanakkor, hogy az etruszkok már annyira „kényesek” voltak a tökéletes mosolyukra, hogy a szóban forgó itáliai népcsoporthoz köthetőek az első fogászati hidak alkalmazásai is.

Órákon át tartó, pokolian fájdalmas foghúzások

A XIV. Lajos uralkodása idején született Pierre Fauchard, a modern fogtudomány atyja, királyi fogsebész, aki 1715-ben sebészeti tanulmányai befejezése után fogorvosnak állt. 1728-ban jelentette meg nagyszabású fogászati művét, a Le chirurgien dentiste ou traité des dents-t, amiben leírta minden addigi fogakról szerezett ismeretét anatómiai tudása tükrében. Ő volt az a vállalkozó kedvű, bátor fogorvos is, aki az elsők között kísérletezett fogtöméssel és gyökérkezeléssel is.

Mivel foghúzáshoz sokáig nem használtak érzéstelenítőt (habár 1844-ben Horace Wells rájött, hogy a nevetőgáznak egyfajta érzéstelenítő hatása is van), egy-egy fogeltávolítás hosszú órákat, akár fél napokat is tartott, mert a pácienseknek olyan kínzó fájdalmakat kellett átélniük, ami miatt többször félbe kellett szakítani a foghúzást. Nem ritkán, a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt pedig egy egyszerű foghúzás is olykor halállal végződött.

Szerencsére ma már korszerű és jól felszerelt, a legmagasabb higiéniai elvárásoknak is megfelelő fogászatok várják a pácienseket. Ha rég jártál fogorvosnál, akkor ideje ellátogatnod hozzánk!

Annak érdekében, hogy látogatásod szuper gyors és hatékony legyen, megpróbáljuk pontosan ütemezni fogorvosaink és higiénikusaink menetrendjét. Csapatunk minden tagja professzionális munkát végez az adott területén. Bízunk benne, hogy bárkihez is kerülsz, elégedett leszel. Ha van egy konkrét fogorvos vagy higiénikus, akit meg akarsz látogatni, hívj minket a +36 20 499 9900 telefonszámon, és mi gondoskodunk róla, hogy Neked is megfelelő időpontot találjunk.

Teljes körű szolgáltatást nyújtó Budapesti fogorvosi stúdiónk számos megelőző, helyreállító és kozmetikai fogászati szolgáltatást kínál.

A tőlünk 30 méterre levő Corvin pláza parokolójában kényelmesen találsz helyet, ahol 1 óra díjmentes.

Készpénzzel, illetve bankkártyával is.

Az alábbi egészségpénztári kártyáddal is fizethetsz:

OTP, Prémium, MedicinaTEMPO, MKB-Pannonia, Allianz Hungária, Dimenzió, Generali, Izys, Vasutas, Vitamin, Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár; Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., Új Pillér, Danubius Gyógyüdülők Egészségpénztára, Aranykor Országos Önkéntes Egészségpénztár, AXA Önkéntes Egészségpénztár, Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár

Bizonyos kezeléseket OTP-, MKB- és K&H SZÉP kártyáddal is fizetheted.

Image

1082 Budapest, Corvin sétány 1/D. 
Bejárat a Futó utca 44. felől

NYITVATARTÁS


Hétfő péntekig: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: zárva

Image
hu.jpg
de.jpg
en.jpg
Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.