Kismama fogászat

Image

A várandóság izgalmas és örömteli időszak egy kismama életében, viszont a száj egészségét nézve komoly kockázatot rejt magában. Terhességi hormonok ingadozása gyakran fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezethet. A helyes táplálkozás mellett elengedhetetlen a különböző vitaminok és étrend-kiegészítők használata, hogy az általános jóllét mellett a szájüreg egészségét is biztosítani tudjuk.

Kerülni kell az erősen savas, valamint a cukros ételek fogyasztását. És a napi rutin, mint a napi kétszeri alapos fogmosás mellett külön figyelmet kell fordítani a fogközök és a nyelv tisztítására megfelelő fluorid tartalmú eszközök (fogkrémek és ecsetelők) segítségével.

Kisbabád fogacskái születésükkor nem lesznek láthatóak, de akár hiszed, akár nem azok már ott vannak az íny alatt. Gyermeked elsődleges fogai a terhesség körülbelüli 6. hetében kezdenek kialakulni, majd a terhesség 3. vagy 4. hónapjában elkezdenek mineralizálódni –azaz kialakul a csontszerű belső fogréteg, a dentin, majd azt követően a zománcréteg. Ezért fontos már a terhesség alatt gondoskodni kisbabád egészséges fogazatáról. Nagyon sok múlik azon, hogy mennyire vigyázol magadra ebben az időszakban. A fejlődő fogaknak bizonyos tápanyagokra van szükségük a megfelelő növekedés érdekében. Illetve hasonlóképpen kell figyelni azon anyagok bevitelére, melyek károsíthatják a fogacskákat méhen belül, mint például az antibiotikum, vagy egyéb fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, kábítószer, alkohol és dohányzás.

Image
Image
Image

Étkezz helyesen

Bizonyos tápanyagok különösen fontosan a prenatális fogak fejlődésében.

KÁLCIUM: egy ásványi anyag, a fogak fő összetevője. Ha az étrendedből nem érkezik elegendő kalcium a magzati fejlődés támogatásához, akkor a szervezeted ezt az ásványi anyagot a csontjaidból (de nem a fogaidból) veszi ki, és a fejlődő baba szükségleteinek kielégítésére használja fel. Jó a babádnak, nem olyan jó neked. Az étrendből származó kalcium legjobb forrásai a tejtermékek, például a tej, a sajt és a joghurt. Brokkoliban és kelkáposztában is megtalálható.

FOSZFOR: egy másik ásványi anyag, szintén felelős a fogak keménységéért. A test minden sejtjében megtalálható, és számos élelmiszerben is – különösen a magas fehérjeforrásokban, például a húsban és a tejben, de a gabonafélékben is.

D- VITAMIN segít a szervezetben felszívni és megtartani a kalciumot és a foszfort. Nagyon kevés élelmiszer tartalmazza természetesen – az olajos halak, például a lazac és a tonhal kivételek; ezért adják tejhez és néhány más italhoz és ételhez (ellenőrizd a címkéket, hogy megtudja, melyik). A szervezetben természetes módon is termelődik, amikor a bőrt közvetlenül a napfény éri. A napozás negatív hatásai miatti aggodalmak megakadályozhatják, hogy így megkapd a szervezeted által igényelt összes D-vitamint, ezért érdemes lehet étrend-kiegészítőként szedni.

FEHÉRJE a víz után a legbőségesebb anyag a szervezetben. Felelős a test szöveteinek felépítéséért, karbantartásáért és pótlásáért. Érdekes módon egyetlen fehérje hatására a kalcium-foszfát kristályok fogzománcot képeznek, nem pedig csontot. Minden fehérje aminosavakból áll, de bizonyos aminosavakat a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell előállítani. Húsok és tejtermékek a leginkább fehérjében gazdag források. Vegetáriánus étrendnél étrend-kiegészítővel kell beszerezned a szervezeted által igényelt összes fehérjét, de ebben az esetben jobban oda kell figyelnie a magasabb mennyiségre, mert szervezet nem úgy hasznosítja, mint az állati termékek fogyasztásakor.

Ha úgy érzed, hogy a terhesség alatti étrended bizonyos tápanyagokban nem elegendő, a legjobb, ha szakorvosi tanácsot kérsz, hogy milyen kiegészítőkre lehet szükséged. Bár nem valószínű, hogy túl sok tápanyagot tudsz bevinni étkezés formájában, viszont bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat túlzásba viheted tabletta formájában (például D-vitamin és kalcium).

Biztonságosak a fogászati kezelések terhesség alatt?

Ha tudomásod van róla, hogy terhes vagy (illetve, ha felmerül a terhesség gyanúja), kérünk, hogy oszd meg a hírt az összes egészségügyi szakemberrel, aki ellát téged. Így elkerülhetőek azok a gyógyszerek, vizsgálati és kivitelezési módszerek, amelyek veszélyeztethetik magzatod illetve jómagad egészségét.

Fogászati beavatkozások, helyzettől függően mindenki számára szükségesek lehetnek. Áttekintjük, hogy egy kismamának mikor és milyen beavatkozások miatt érdemes felkeresnie fogorvosát.

Általános ellenőrzések és fogkő-eltávolítás

A rendszeres ellenőrzések és tisztítások nemcsak, hogy biztonságosak, hanem az orvosok és a fogorvosok által is különösen javasoltak. Ez lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs olyan probléma az anya szájában, amely később káros betegségekhez vagy fertőzésekhez vezethet. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés vagy tisztítás semmilyen módon nem károsítja a babát vagy az anyát.

Fogtömések és fogpótlások

Fogtömésekre, betétekre, koronákra bármikor szükség lehet. Azonban a legbiztonságosabb, ha a második trimeszterben történik a kezelés, mivel az első és a harmadikban a legsebezhetőbb a baba és az anyuka egyaránt. A szuvasodás okozta problémát töméssel vagy csiszolás és tisztítás után koronával kezeljük, nehogy olyan fertőzések alakuljanak ki, amelyek károsíthatják az anyát vagy a babát.

Biztonságosabb várni azon eljárásoknál, melyek nem feltétlenül szükségesek. Például:

Esztétikai kezelések és fogszabályozás

Minden olyan fogászati beavatkozásnál, amely esztétikai műtétet vagy kozmetikai beavatkozást igényel, általában azt tanácsolják, hogy az anya várjon. Jobb félni, mint megijedni, ha anya és babája egészségéről van szó. Ezek közé tartozhatnak a fogászati héjak vagy a különböző fogfehérítési eljárások. Nem tanácsos terhesség alatt megkezdeni a fogszabályozó kezelésünket sem, mivel a korábban említett hormonok, a gyakran jelentkező reflux és a vitaminhiány hatására ínygyulladást és a fogakat tartó rostok lazulását tudja okozni, ami visszafordíthatatlan károsodáshoz és a csont felszívódáshoz is vezethet. Amennyiben a kezelésed már folyamatban van, mindenképpen konzultálj fogszakorvosoddal, aki a gyermeked születéséig szüneteltetheti vagy szigorú ellenőrzés mellett lassíthatja a kezelési folyamatot, így kizárható a károsodás kockázata.

Röntgenezés terhesség alatt

Magzatkárosító hatása miatt tilos hagyományos röntgenfelvételt készíteni a kismamákról!

Fogorvosaink csak és kizárólag indokolt és halaszthatatlan esetekben készítenek hagyományos röntgenfelvételt a várandós pácienseinkről. Csakis a legmodernebb röntgengépek képesek arra hogy egy területről minimális sugárterhelésű felvételt készítsen a megfelelő védekezés (ólomköpeny) használata mellett, ami a körülményekhez képest a maximális védelmet nyújt Neked és gyermekednek. Nálunk ezen modern röntgengépek mellett, ha indokolttá válik annak használata, biztonságban érezheted magad.

Amennyiben kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy még milyen fogászati beavatkozások végezhetők el terhesség alatt, fordulj hozzánk bizalommal!

Image
Image

Terhesgondozás, fogászati szűrés

A terhesgondozás Magyarországon kötelező, melyet általában szülész-nőgyógyász szakorvos, szülésznő, háziorvos és a védőnő mellett a fogorvos együttesen végez. A fogorvosi vizsgálat a terhesség alatt legalább egyszer kötelező, de a legjobb, ha trimeszterenként egy alkalommal felkeresed a fogászati szakrendelést. Erre azért van szükség, mert a várandósság alatt az íny és a fogak károsodása koraszüléshez, illetve a baba elvesztéséhez is vezethet. Az idejében kiszűrt probléma könnyen kezelhető és visszafordítható a kezdeti állapotra, megtartva a magzat és a kismama egészségét.

Annak érdekében, hogy látogatásod szuper gyors és hatékony legyen, megpróbáljuk pontosan ütemezni fogorvosaink és higiénikusaink menetrendjét. Csapatunk minden tagja professzionális munkát végez az adott területén. Bízunk benne, hogy bárkihez is kerülsz, elégedett leszel. Ha van egy konkrét fogorvos vagy higiénikus, akit meg akarsz látogatni, hívj minket a +36 20 499 9900 telefonszámon, és mi gondoskodunk róla, hogy Neked is megfelelő időpontot találjunk.

Teljes körű szolgáltatást nyújtó Budapesti fogorvosi stúdiónk számos megelőző, helyreállító és kozmetikai fogászati szolgáltatást kínál.

A tőlünk 30 méterre levő Corvin pláza parokolójában kényelmesen találsz helyet, ahol 1 óra díjmentes.

Készpénzzel, illetve bankkártyával is.

Az alábbi egészségpénztári kártyáddal is fizethetsz:

OTP, Prémium, MedicinaTEMPO, MKB-Pannonia, Allianz Hungária, Dimenzió, Generali, Izys, Vasutas, Vitamin, Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár; Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., Új Pillér, Danubius Gyógyüdülők Egészségpénztára, Aranykor Országos Önkéntes Egészségpénztár, AXA Önkéntes Egészségpénztár, Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár

Bizonyos kezeléseket OTP-, MKB- és K&H SZÉP kártyáddal is fizetheted.

Image

1082 Budapest, Corvin sétány 1/D. 
Bejárat a Futó utca 44. felől

NYITVATARTÁS


Hétfő péntekig: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: zárva

Image
hu.jpg
de.jpg
en.jpg
Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.