Gyökérkezelés, gyökércsúcs resectio

Image

Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés a fogeltávolítást megelőző utolsó lépés, amivel még meg lehet menteni az elhalt fogat. Egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a fogbél szuvasodás vagy baleset következtében elhal.

A gyulladt fog sok más szervi betegség forrása lehet: a fogak területéről az egész szervezet felé megindulhat gyulladásos folyamat, és okozhat fájdalmas, kellemetlen tüneteket. Ilyen például a hajhullás, bőrbetegségek, stb. Akkor is szükséges lehet a gyökérkezelés, ha a fog panaszmentes, ám olyan nagy kiterjedésű szuvasodás van benne, amely a fog tisztításakor eléri a fogbélkamrát.

A gyökérkezelés lépései

A kezelés a fog fertőzöttségétől függően egy vagy több ülésben, helyi érzéstelenítésben zajlik. A kezelés során a fog felszínét feltárják a régi tömést eltávolítva kell a gyulladt fog idegeit eltávolítani, a csatornákat tisztítani. Ha a fog fertőzött volt, akkor fertőtlenítő anyag (kálcium-hidroxid) kerül a csatornákba. Ideiglenes tömésre két kezelés között van szükség, így megakadályozható a fog szájüreg felüli tovább fertőzése.

Fontos tudnivalók:

  • - A gyökérkezelés alatt álló fogak könnyen törnek. Ha az ideiglenes tömés kiesik, kérjük mielőbb keresse fel kezelőorvosát, mert új ideiglenes tömést kell készíteni!
  • - A gyökértömést követően ritka esetben évekkel később a csúcs körül gyulladás ( góc ) alakulhat ki.
  • - Ha a gyökérkezelés során a csatorna nem megfelelően készíthető elő akkor a fog rezekciója vagy a fog eltávolítása jöhet szóba. Ennek eldöntése a páciens és a fogorvos közös feladata.

Garancia csak abban az esetben kérhető, ha a gyökértömés helytelenül lett elkészítve vagy esetleg rejtett, kezeletlen csatorna okozza a panaszokat. A garancia csak a gyökértömés elkészítésére értendő.

gyökérkezelés

Gyakori kérdések a gyökérkezelés kapcsán

Kattints a Téged érdeklő kérdés címére a válasz megtekintéséhez!

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

- Amikor a szuvasodás elérte a dentincsatornát a fogbélben gyulladás alakul ki, ezáltal heves, éles fájdalommal jelentkezhet. Okozhatja szuvasodás, parodontológiai folyamatok, traumás harapás, kémiai szerek, fogászati beavatkozások (fogpótlások készítése alatt stb.).
- A fájdalmat leginkább meleg étel-ital fogyasztása váltja ki, a hideg kicsit enyhíti. Sok esetben a fogbél elhalása fájdalom illetve tünetmentesen zajlik le. Jellemző tünete az éjszakai fájdalom.
- Arcduzzanattal járó fogbél-elhalás esetén.
- Inkorrekten gyökérkezelt fog újbóli kezelésekor.
- Régi gyökérkezelt fogak csúcsi része körül kialakult gyulladás miatt.
- Különböző parodontális (fogágy eredetű) folyamatok során a fertőzött ínytasakból, a gyökércsúcs felől befertőződött és ennek következtében begyulladt vagy elhalt fogak esetén.

Gyökércsúcs resectio

A gyökércsúcs resectio a fog megtartásának egyik módja. A műtét során a gyökér-tömött fog fertőzött gyökércsúcsi részét a fogorvos eltávolítja, majd megtisztítja a közvetlen környezetét. A beavatkozás csak gyökérkezelt fogak esetén alkalmazható. A beavatkozást követően az érintett terület kissé feldagadhat, ez természetes reakció a szervezet részéről. 1-2 nap pihenés indokolt lehet ilyen esetekben. Ezenkívül nagyon fontos a fokozott szájhigiénia, ügyelj arra, hogy a szokásosnál is többet moss fogat.

Hogyan tudom elkerülni a műtétet?
Amennyiben a gyökérkezelés steril körülmények között zajlik, a gyökértömés a szakma szabályainak teljes mértékben megfelel, a panaszok egyértelműen szűnnek, valamint a kontroll röntgen felvételeken az elváltozás csökken, úgy nincs szükség műtétre.

Mennyibe kerül a kezelés?
Kezelés összegét az Árlista menüpontban találod.

Fájdalmas a beavatkozás?
Fogorvosunk törekszik a lehető legkevesebb kellemetklenséggel ellátni Téged. Az érzéstelenítő injekció előtt zsibbasztó zselével kenjük be az injekció helyét, ezzel minimálisra csökkentjük az érzéstelenítő okozta fájdalmat. További fájdalmat nem érez a kedves páciensünk.

gyökércsúcs resectio

Gyakori kérdések a gyökércsúcs resectio kapcsán

Kattints a Téged érdeklő kérdés címére a válasz megtekintéséhez!

Hogyan tudom elkerülni a műtétet?

Amennyiben a gyökérkezelés steril körülmények között zajlik, a gyökértömés a szakma szabályainak teljes mértékben megfelel, a panaszok egyértelműen szűnnek, valamint a kontroll röntgen felvételeken az elváltozás csökken, úgy nincs szükség műtétre.

Annak érdekében, hogy látogatásod szuper gyors és hatékony legyen, megpróbáljuk pontosan ütemezni fogorvosaink és higiénikusaink menetrendjét. Csapatunk minden tagja professzionális munkát végez az adott területén. Bízunk benne, hogy bárkihez is kerülsz, elégedett leszel. Ha van egy konkrét fogorvos vagy higiénikus, akit meg akarsz látogatni, hívj minket a +36 20 499 9900 telefonszámon, és mi gondoskodunk róla, hogy Neked is megfelelő időpontot találjunk.

Teljes körű szolgáltatást nyújtó Budapesti fogorvosi stúdiónk számos megelőző, helyreállító és kozmetikai fogászati szolgáltatást kínál.

A tőlünk 30 méterre levő Corvin pláza parokolójában kényelmesen találsz helyet, ahol 1 óra díjmentes.

Készpénzzel, illetve bankkártyával is.

Az alábbi egészségpénztári kártyáddal is fizethetsz:

OTP, Prémium, MedicinaTEMPO, MKB-Pannonia, Allianz Hungária, Dimenzió, Generali, Izys, Vasutas, Vitamin, Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár; Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., Új Pillér, Danubius Gyógyüdülők Egészségpénztára, Aranykor Országos Önkéntes Egészségpénztár, AXA Önkéntes Egészségpénztár, Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár

Bizonyos kezeléseket OTP-, MKB- és K&H SZÉP kártyáddal is fizetheted.

Image

1082 Budapest, Corvin sétány 1/D. 
Bejárat a Futó utca 44. felől

NYITVATARTÁS


Hétfő péntekig: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: zárva

Image
hu.jpg
de.jpg
en.jpg
Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.