Gyermekfogászat

Image

Fogászatunk minőségi gyermekfogászati ​​ellátást nyújt, amelyben megbízhatsz!

Gyermekfogászatunk olyan hely, ahol a gyerekekben pozitív tapasztalatokat és érzelmeket ébresztünk fogacskáik életre szóló gondoskodására, és az egészséges szájhigiéniájuk megtartására.

Sajnos, gyakran a múltbéli rossz fogászati élményeink határozzák meg a fogászattól és a fogorvostól való félelmeinket, és ennek következményeként a legtöbben csak akkor látogatnak el a rendelőbe, ha már baj van. Ráadásul ilyenkor a kialakult fájdalom velejárója, hogy tovább erősödik ez a félelemérzet. Ezért a legjobb, ha gyermekeinket a lehető legkorábban megismertetjük a fogászattal, és legalább évente rendszeresítjük életükben a fogászati szűréseket, valamint tudatosítjuk bennük, hogy az egészségük fenntartása miatt elengedhetetlen a preventatív (a betegséget megelőző) gondolkodásmód.

Ha gyermekeinket így neveljük, felnőtt korukban sem lesznek félelmeik a fogászat felé. A fogorvosi látogatásokat a baba első születésnapja előtt érdemes elkezdeni.

Beszoktatás, megismerkedés és konzultáció

Fontos minél előbb elkezdeni a beszoktatást, ami azt jelenti, hogy már az első előbukkanó tejfogacskákat érdemes megmutatni a gyermekfogorvosnak (1 éves kor környékén). Ilyenkor csak egy kis ránézés történik! Kollégánk hasznos tanácsokkal látja el a szülőket a táplálkozással, a cumizással, a fogak- és íny helyes ápolásával kapcsolatosan, valamint egyéni fontos információkkal is szolgál.

Amennyiben gyermeked rendszeres időközönként elhozod hozzánk, a kis lurkó ismeretlen helyzettől való kezdeti félelmei előbb-utóbb megszűnnek. Ezzel egész életére megalapozhatod a jó kapcsolatát a fogászattal. A rendszeres fogászati szűrővizsgálattal megelőzhető a komolyabb fogászati problémák kialakulása, valamint a kezeléstől való felnőttkori félelem.

A gyermekfogorvosnál történő látogatás során megvizsgáljuk a gyermek fogait, szájképleteit, és a gyermeket, illetve a szülőket felkészítjük a várható beavatkozásokra.

Előfordulhat, hogy röntgenfelvételre lesz szükségünk a pontos diagnózis felállítása miatt. Érettségtől függően, megismertetjük a gyermeket annak működésével és fontosságával. 

A kicsiket otthon is tájékoztatni kell és tanítani (akár szerepjátékokkal), hogy a fogászaton mi történik. Vannak erre nagyon kedves mesék, rajzfilmek is segítségképpen.

Konzultáció és kezelés után lehet őket dicsérni, megjutalmazni, viszont kezelés előtt ne ígérjünk nekik ajándékot, mert sokszor azzal ijesztjük meg őket. Feltételezik, hogy akkor biztos valami nagy (és akár rossz) dolog fog történni, ha ezért később jutalmat fognak kapni…

Amennyiben kiderül, hogy gyermekednek fogszabályzóra lesz szüksége, akkor jó helyen jársz! Minden esetben személyre szabott fogszabályozási kezelési terveket készít szakorvosunk a szülők számára.

Beszoktatás, megismerkedés és konzultáció
Tejfogak fogkőeltávolítása és polírozása

Tejfogak fogkőeltávolítása és polírozása

Ahogy nálunk, idősebbeknél a gyermekek estében is könnyedén rakódik le lepedék és fogkő a fogacskáikon. Ezek eltávolítása általában kéziműszerekkel történik, és nem jár semmilyen fájdalommal.

Polírozás is finom frekvencián történik, ami inkább bizsergető és csikizős érzés.

Ezen eljárások alatt a fogorvos folyamatosan beszél, és tájékoztatja kicsiny páciensét a lépésekről.

A tejfogak védelméért: ecsetelés és barázdazárás

Mivel a gyermekek nem tudják kellő alapossággal tisztítani fogacskáikat, a baktériumok könnyebben elszaporodhatnak a szájüregükben, így fokozottan ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének. A tejfogak szuvasodása sokkal gyorsabban terjed a gyermek fogán, mint azt gondolnánk, ezért külön védelemre van szükségük. Amennyiben szükségessé válik, egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező ecsetelőt alkalmazunk, amely megerősíti a fogzománcot, jóval ellenállóbbá teszi a fogat, és segít a szájüreg pH értékének kiegyensúlyozásában. A lakkban lévő fluormolekulák beivódnak a dentincsatornákba, így azok lezáródnak a külvilág felé, megszüntetve ezzel a fog érzékenységét. Az ecsetelő kezelést csak néhány percet vesz igénybe és a gyerekek kifejezetten szeretik, mivel nagyon finom íze van.

A kis és nagyőrlő fogak esetén a barázdákba (réseikbe) juttatott speciális tömőanyaggal megakadályozhatjuk, hogy azon fogakon fogszuvasodás alakuljon ki, ezen eljárást hívjuk barázdazárásnak. Ezen kezelés is csak néhány percet vesz igénybe és nem jár semmilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Érdemes a fogváltást követően (kb. éves kortól) a folyamatosan előtörő őrlőfogak barázdáit zárni, hogy mielőbb megakadályozzuk a fogak réseibe beragadó baktériumok elszaporodását.

Tejfogak védelméért ecsetelés és barázdazárás
Tejfogtömés

Tejfogtömés

Alapvető tévedés a tejfogakkal szemben, hogy a szuvas tejfoggal nincs semmi teendőnk, mert úgysem fájnak és majd úgyis kiesnek, ezért nincs is szükség fogászati ellátásra.  Ha egy tejfog kilyukad, azaz szuvasodni kezd, azt ugyanúgy kell kezelni, mintha maradandó fogról lenne szó, hiszen a szájüregben folyamatosan termelődő baktériumok veszélyeztetik a maradandó fogakat és a szöveteket is.

Fontos megemlítenünk, hogy minél korábban fordulunk fogorvoshoz, annál kisebb beavatkozás szükséges a probléma megoldásához. Egy kisebb mértékű  fogszuvasodás esetén nincs szükség érzéstelenítésre és gyorsabban (akár 2-5 percen belül) el tudjuk készíteni a fogtömést. A kisgyermek számára ezek a legfontosabb szempontok, és nagyban segítik a későbbi fogászathoz kötődő pozitív élményeit.

A tejfogak alakjuk és méretük miatt nem alkalmasak a hosszútávú tömés készítésére. A frontfogakat legtöbbször ecseteléssel kezeljük a meglévő foganyag megtartása érdekében. Adott esettől függően az orvos készíthet akár tömést, de ezen tömések élettartama bizonytalan.

Az eljárás hasonló a felnőttekéhez: a szuvas foganyagot fogászati fúróval eltávolítjuk, tömőanyagot juttatunk a kialakított lyukba, amit egy kékfényű lámpával világítunk meg, picit igazítunk a tömés alakján és kész is. A kezelés során száraznak kell lennie a fog környéki területnek, hogy a tömés jól tapadjon. A folyamat idegen hangokkal és vízzel jár, ezért a kisgyermek részéről együttműködést és bátorságot igényel.

Tejfogak gyökérkezelése

Ugyan mielőtt kipottyanna a tejfog, felszívódnak annak gyökerei a maradandó fogak általi tolás miatt, ezért sokan úgy vélik (tévesen), hogy a tejfogaknak nincsenek gyökereik. A köztudat ellenére a tejfogak is gyökereik segítségével rögzülnek a csontba. A tejfogak gyökerének felépítése megegyezik a maradófogakéval: a bennük található fogbélben idegek és erek találhatóak. Szerkezetük azonban különböző maradófogakéhoz képest a tejfogaknak sokkal tágabb. Ez az oka annak, hogy egy kialakult gyulladásos folyamat esetében a gyerekeknél sokkal látványosabb tüneteket jelentkezhetnek, például azonnali és intenzíven duzzanat az arcán.  A tünetek erőteljesek ugyan, de gyorsabban is elmúlnak kezelés hatására, mint a felnőttek esetében.

A tejfogak gyökérkezelése nagyban eltér a maradófogak gyökérkezeléstől.
Mivel a tejfogak gyökere a fogváltás során felszívódik, olyan tömőanyagot kellene használnunk, ami ugyanolyan ütemben szívódik fel, mint a foggyökér. Ez sajnos a mai orvostudomány állása szerint lehetetlen. Ezért nem lehet a gyökérkezelt tejfogak gyökércsatornáját véglegesen betömni. 

Akkor lehet szükség gyökérkezelésre, ha egy a tejfog baleset miatt elhal, vagy letörik a fog, és amikor a fogszuvasodás eléri vagy megközelíti a fog belsejében lévő idegeket és ereket tartalmazó kamrát. Helyfenntartás miatt is kezeljük a fogakat, megpróbáljuk a helyén tartani, amíg a maradófog ki nem nő.

A régi tömés és a szuvas részek eltávolítása után megnyitjuk a pulpakamrát, és egy reszelő segítségével kitisztítjuk a gyökércsatornát, majd eltávolítjuk az ér-ideg képleteket (a tejfogak esetében is akár több gyökércsatornát is tartalmaznak) végül fertőtlenítő folyadékkal átöblítjük a csatornákat, és nyitva hagyjuk a fogat, azért, hogy utat tudjunk biztosít a gyökércsúcsnál felgyülemlett gyulladásos folyadékgyülem távozására. (A fog nyitott kezelése a gyógyulást segíti elő, mert így Különösen fontos, az otthoni utókezelés, azaz a gyökérkezelt fog fecskendős tisztítása.

Tejfogak gyökérkezelése
Gyermekek fogszabályozása

Gyermekek fogszabályozása

Leginkább esztétikai okokból jutunk arra az elhatározásra, hogy gyermekünk fogsorát helyrehozzuk, de amellett, hogy csodálatossá tesszük mosolyukat, szakmailag sokkal fontosabb szempont, hogy funkcionálisan rendben legyenek az állcsontjai és a harapása.

A kor előrehaladtával egyre nagyobb panaszt tud okozni a fogtorlódás, a foghiány vagy egy állcsontrendellenesség, mind az érintett fogakon és körülötti fogakon, mind akár az ízületekben és izmokban (arc-, száj-, nyelv- és rágóizmokban) jelentkező gyulladásos folyamatok által.

Több esetben a beszédhibák korrigálására is jó hatással lehet egy megfelelő logopédiai kezelés mellett.

A sikeres fogszabályozó kezelés eredménye csakis a szakorvos és kis páciense szoros együttműködésen múlik.

A leggyakoribb harapási rendellenességeket az alábbi képen ismertetjük:

A leggyakoribb harapási rendellenességek

A kezelés időtartama függ a szükséges aktiválások számától, a páciens korától, attól, hogy a kezelt probléma mennyire összetett. (A tényleges kezelési idő általában nem tér el jelentősen a kezelés elején előre megtervezettől). Ugyancsak az egyén esetétől függ, hogy melyik fogszabályozó készülék a legalkalmasabb az adott probléma megoldására.

Gyermekek esetében leggyakrabban rögzített készülékeket alkalmazunk, ezek fő alkotóelemei a bracketek (tappancsok), a gyűrűk és az ívek. A bracketek készülhetnek fémből, porcelánból, műanyagból vagy az előbbiek kombinációjából, és feladatuk, hogy a fogakra ragasztva, a kívánt helyzetbe vezessék azokat a hozzájuk kötött drótívek mentén.

A kivehető fogszabályók kinézetükben és hatásukban egyaránt sokféle készülékek lehetnek, kisgyermekek esetében leggyakrabban az alábbi készülékeket alkalmazzuk:

A Trainerek segítenek megszüntetni bizonyos rossz szokásokat, beidegződéseket. Ezen funkciós terápia révén jobb alapot teremtenek a további fogszabályzáshoz, vagy legoptimálisabb esetben teljesen feleslegessé is teszik azt. A későbbiekben retenciós készülékként, vagy ízületi panaszok kezelésére is alkalmasak lehetnek.

A Funkciós készülékek olyan kivehető készülékek, amelyek az alsó és felső állcsont növekedését befolyásolják a vegyes fogazati időszakban, tehát 8–12 éves kor között.

Az Egyszerű lemezek olyan kivehető készülékek, amelyek különböző beépített „alkatrészek” hatásán keresztül az állcsonton belül megoldanak bizonyos fogazati eltéréseket (pl. torlódás, rések, keresztharapás).

A Retenciós készülékek lényege, hogy a rögzített készülékkel elért pozícióban tartsa a fogakat. Lehet kivehető vagy a fogakhoz rögzített. Ha a páciens nem hordja a retenciós készüléket, a fogak az eredeti helyzetük irányába vándorolhatnak, ahonnan nagyon nehéz az újabb korrigálás. Egy sikeres fogszabályzó kezelés nem garantálja, hogy a páciensnek élete végéig rendezett fogai maradnak. Minden esetben helybentartó (retenciós) fogszabályzó készülék viselésére lesz szükség, amely jó ideig a kezelés végére elért pozícióban tartja a fogakat, különben azok elmozdulhatnak. Ezen éjszakai fogszabályzókat általában évekig kell hordani.

Vannak befolyásoló tényezők, amik hatással lehetnek a fogak kezelése után beállított helyzetre: például nyelvlökéses nyelés, szájon át való lélegzés, bölcsességfogak előtörése vagy egyszerű növekedése, fog vagy fogak elvesztése. Ilyen esetben újabb fogszabályzó kezeléssel, éjszakai fogszabályzóval vagy műtéti beavatkozással lehet azt kezelni.

Annak érdekében, hogy látogatásod szuper gyors és hatékony legyen, megpróbáljuk pontosan ütemezni fogorvosaink és higiénikusaink menetrendjét. Csapatunk minden tagja professzionális munkát végez az adott területén. Bízunk benne, hogy bárkihez is kerülsz, elégedett leszel. Ha van egy konkrét fogorvos vagy higiénikus, akit meg akarsz látogatni, hívj minket a +36 20 499 9900 telefonszámon, és mi gondoskodunk róla, hogy Neked is megfelelő időpontot találjunk.

Teljes körű szolgáltatást nyújtó Budapesti fogorvosi stúdiónk számos megelőző, helyreállító és kozmetikai fogászati szolgáltatást kínál.

A tőlünk 30 méterre levő Corvin pláza parokolójában kényelmesen találsz helyet, ahol 1 óra díjmentes.

Készpénzzel, illetve bankkártyával is.

Az alábbi egészségpénztári kártyáddal is fizethetsz:

OTP, Prémium, MedicinaTEMPO, MKB-Pannonia, Allianz Hungária, Dimenzió, Generali, Izys, Vasutas, Vitamin, Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár; Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., Új Pillér, Danubius Gyógyüdülők Egészségpénztára, Aranykor Országos Önkéntes Egészségpénztár, AXA Önkéntes Egészségpénztár, Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár

Bizonyos kezeléseket OTP-, MKB- és K&H SZÉP kártyáddal is fizetheted.

Image

1082 Budapest, Corvin sétány 1/D. 
Bejárat a Futó utca 44. felől

NYITVATARTÁS


Hétfő péntekig: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: zárva

Image
hu.jpg
de.jpg
en.jpg
Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.