Fogszabályozás

Image

Fogszabályzó készülékek

Átlátszó sínes fogszabályozó készülékek

Fogszabályozásra az emberek jelentős hányadánál szükség lenne, azonban az azzal járó időleges esztétikai kellemetlenségek mind gyermekeknél, mind pedig a felnőtteknél a kezeléstől való ódzkodást eredményezik. Erre kínálnak választ a modern, átlátszó sínes fogszabályozó rendszerek, melyek észrevétlen, mégis kíméletes, gyors, precíz és modern megoldást jelentenek a rendezetlen fogsorokra. Ez a technika alig pár hónap alatt tökéletes fogsort eredményez számodra.

A láthatatlan fogszabályozás manapság a legnépszerűbb és egyben leghatékonyabb fajtája a láthatatlan vagy más néven átlátszó sínes fogszabályozó, amely szinte észrevehetetlen.

Az átlátszó sínek 3D technológiával készülnek, ezáltal biztosítva a legprecízebb kialakítást kialakítást. Nálunk az esetek többségében az ehhez szükséges lenyomatvételt a legmodernebb DIOS 4.0 típusú digitális scannerrel végezzük, ami biztosítja a pontos munkát, és minimalizálja a kellemetlen érzetet.

A műanyag sínes fogszabályozó rendkívül esztétikus és praktikus megoldást jelent mindenkinek, melyet csak étkezéskor és fogmosáskor kell kivenni.

Kivehető, éjszakai fogszabályozók

Felnőtteknél is népszerű, ám a gyermekfogászatban is ajánlott módszer az éjszakai fogszabályozók használata. Gyermekeknél azért lehet hatékony ez a technológia, mert az ő szájukban még egyszerre találhatók meg a maradandó és a tejfogak, így ez praktikusabb megoldást jelenthet a hagyományos fogszabályozókkal szemben.

Az éjszakai fogszabályozók korosztálytól független népszerűsége annak is köszönhető, hogy ezeket elegendő éjjel vagy olyan időszakban hordani, amikor más nem tartózkodik az ember körül. A készülék használatához mindemellett ugyanúgy szükség van a rendszeres orvosi felügyeletre, mint más készülékek esetében, hiszen időről időre szükséges lehet állítani a készüléken.

Legyen szó átlátszó sínes vagy akár éjszakai fogszabályozókról, bátran fordulhatsz hozzánk kéréseiddel vagy kérdéseiddel!

Hagyományos rendszerű fogszabályozó készülékek

A hagyományos, rögzített rendszerű fogszabályozó készülékekkel még a legnagyobb mértékű torlódás is jelentős eredménnyel kezelhető; hatékonysága abban rejlik a többi készülékkel szemben, hogy a torlódott fogakra nagyobb erőt lehet vele kifejteni. Fogszabályzó kezeléssel a fogszabályozó szakorvos instrukciói alapján helyreállíthatóak a harapási rendellenességek, a fogak funkciója és esztétikája.
Fogászati rendelőnkben jelenleg nem alkalmazunk hagyományos rendszerű fogszabályozó készüléket, de amennyiben nem megoldható a fogszabályozás átlátszó sínekkel, tudunk Neked ajánlani kiváló szakembert.

fogszabályozás

Gyermekfogászat

A fogszabályzás már egészen kis kortól, akár 3-5 éves gyermekeknél is elvégezhető, amennyiben már látszik a tejfogak szabálytalansága.

A kezelés korai megkezdése a maradó fogak később fejlődésére is pozitív hatással lehet, és biztosíthatja az állcsontok, valamint a fogazat egészséges fejlődését.

Kisgyermekeknél ugyanakkor érdemes kivehető készüléket használni, így segítve a még rejtőzködő maradó fogak növekedését is.

A fogszabályozó kezelés minél előbbi elkezdése segíti a gyermek állkapcsának szabályos növekedését, és megakadályozhatja a később harapási rendellenességek vagy rossz szokások kialakulását.

Felnőtt fogászat

A legtöbb felnőtt – ha gyerekként nem került sor fogszabályzásra –, felnőttként inkább kihagyná a kezelést.

Azonban a szikrázóan gyönyörű mosolyért és a szabályos fogazatért érdemes még felnőtt korban is a beavatkozás mellett dönteni.

A felnőtt fogsor a közhiedelemmel ellentétben szintén hatékonyan alakítható. Ugyan az állkapocs ilyenkor már nem növekszik, ezért a fogakat kell a megfelelő pozícióba mozgatni, de bárkinél hamar pozitív eredmények érhetők el.

Ne aggódjon, hogy mások számára is látható lesz fogszabályzója, hiszen választhat modern, láthatatlan fogszabályozási technikák közül.

Harapási rendellenességek

A fogazatnak több fontos szerepe van. Az esztétikai megjelenésen kívül az ételek harapása, megrágása, mielőtt az emésztőrendszerünk további részeibe kerülne, valamint a beszéd képzésben is nagyon fontos szerepet játszik. Amennyiben a fogak nem érintkeznek egymással megfelelően, harapási rendellenességről beszélünk, ami a rágás és a beszéd minőségére is komoly hatással lehet. Szerencsére megfelelő fogszabályozással a harapás hatékonyan korrigálható. A harapási rendellenességek leggyakrabban az alábbi formákban jelentkeznek:

Keresztharapás

Amennyiben az alsó állkapocs fogsora a felső fogak elé zárnak, keresztharapásról beszélünk. Ennek a rendellenességnek több formája is lehet, így előfordulhat egy-egy fognál, illetve a fogsor bizonyos részein, de általában egy oldalon jellemző ez az eltérés. A keresztharapás kifejezetten látványos formája, amikor a felső frontfogak elé harapnak az alsó fogsor fogai. A kellemetlen esztétikai megjelenés mellett a keresztharapás akár íny-, illetve fogágygyulladást is okozhat, valamint hosszabb távon az íny felhúzódását is eredményezheti.

Mélyharapás

A mélyharapás a leggyakoribb harapási elváltozás. Ebben az esetben a felső fogsor takarása a kelleténél nagyobb, így a frontfogak akár a teljes alsó fogazatot is eltakarhatják. A mélyharapás örökletes is lehet, de oka a táplálkozási szokásokra, a rágófunkció megváltozásával átalakuló anatómiai változásra is visszavezethető lehet. Egyes esetekben a mélyharapás is okozhat íny- és fogágygyulladást, amennyiben az alsó fogak érintik a szájpadlást, és túlterhelődnek a metszőfogak. A megfelelőnek tartott állcsontok helyzete az, amikor összeszorított fogazatnál a felső frontfogak 2/3-mad részét takarják el a alsó metszőfogakéból.

Nyitott harapás

Nyitott harapásról akkor beszélünk, ha a felső és az alsó fogsor összezárt állapotban sem érintkezik egymással. Kialakulásának oka többféle lehet, ideértve akár az ujjszopás elhúzódását, a nyelv szopogatását vagy a különböző nyelési rendellenességeket. A nyitott harapás kialakulhat a frontfogak és a hátsó fogak esetében is. Amennyiben az állcsont rendellenessége okozza, úgy a fogszabályozóval történő korrekció nehézkesebb lehet.

Előre álló-, vagy disztálharapás

Az előre álló harapás estében a felső fogsor az alsóhoz képest előrébb áll. Kialakulásának okai között szerepelhet a genetika, az állkapocs torzulása, illetve az ujjszopás is. A pókharapás esetében az ajkak nem záródnak össze tökéletesen, ami akár azok kipirosodásához is vezethet.

Fogazat elcsúszott középvonala

Előfordulhat, hogy az alsó és a felső fogsor középvonala eltolódik egymástól. Ilyenkor az elcsúszott fogsor középső fogai nem a száj közepén helyezkednek el, aszimmetrikus hatást keltve. A feltűnő esztétikai problémák mellett ilyen esetben gyakori, hogy az állkapocs egyik oldalán ízületi túlterhelés jelentkezik.

Metszőfogak szabálytalansága

Néhány esetben nem az egész fogsort érinti a probléma, csak a metszőfogak állnak túlzottan előre vagy hátra. Ez a harapási rendellenesség könnyen javítható fogszabályozással.

Foghézag vagy diastema

Gyakori rendellenesség, hogy az alsó vagy felső fogsor fogai között túlzott méretű hézag alakul ki. Ez jelentkezhet hiányzó fogak miatt, de lehetnek genetikai okai is. A leggyakoribb esetekben a metszőfogaknál jelentkezik. A foghézag az esztétikai problémák mellett szélsőséges esetekben a helyes beszédet is befolyásolhatja.

Fogtorlódás

Fogtorlódás olyan esetekben jelentkezik, amikor valamilyen oknál fogva nem áll rendelkezésre elegendő hely a fogaknak. Ilyen okok lehetnek a kis méretű állkapocs, a túlzott méretű fogak vagy a tejfogak késői kiesése. Amennyiben a fogak összetorlódnak, nehezebb a közöttük megtapadt baktériumoktól megtisztítani őket, így gyakoribb a fogszuvasodás és a fogkövekkel járó ínyproblémák kialakulása is. A fogtorlódás kezelhető bizonyos fogak kihúzásával vagy a fogsor szakszerű tágításával is.

Gyakori kérdések a fogszabályozásról

Kattints a Téged érdeklő kérdés címére a válasz megtekintéséhez!

Mit értünk fogszabályozás alatt?

Különböző genetikai vagy életmódbeli okokból, esetleg balesetekből kifolyólag a fogazat rendezetlen lehet. Ilyenkor a fogak feltorlódhatnak vagy olyan szabálytalanul állhatnak, ami nemcsak a mosoly szépségét befolyásolja, de a fogak egészségi állapotára is hatással lehet. A rossz harapás fogcsikorgatást vagy szájlégzést, illetve akár a rágóízület rendellenességeit is okozhatja, de eredményezhetnek fejfájást vagy nyaki fájdalmakat is.

A fogszabályozási kezelés vagy más néven orthodontia sorba rendezi a páciens fogait, és ideális harapást alakít ki, segítve a szép mosolyt, és az egészséges fogazat fenntartását. A beavatkozás a megfelelő pozícióba mozgatja a fogakat, megváltoztatva azok helyzetét a fogmedernyúlványban és az állcsontokban.

A fogszabályozás kicsit hosszadalmas, ám kipróbált beavatkozás, egy olyan, kitartást igénylő folyamat, melynek végén biztos a siker. Egy rendezett fogsor esetében kisebb valószínűséggel alakulnak ki fogászati problémák, és az esztétikai élmény miatt a páciens önbizalma is nagy mértékben növekszik.

Annak érdekében, hogy látogatásod szuper gyors és hatékony legyen, megpróbáljuk pontosan ütemezni fogorvosaink és higiénikusaink menetrendjét. Csapatunk minden tagja professzionális munkát végez az adott területén. Bízunk benne, hogy bárkihez is kerülsz, elégedett leszel. Ha van egy konkrét fogorvos vagy higiénikus, akit meg akarsz látogatni, hívj minket a +36 20 499 9900 telefonszámon, és mi gondoskodunk róla, hogy Neked is megfelelő időpontot találjunk.

Teljes körű szolgáltatást nyújtó Budapesti fogorvosi stúdiónk számos megelőző, helyreállító és kozmetikai fogászati szolgáltatást kínál.

A tőlünk 30 méterre levő Corvin pláza parokolójában kényelmesen találsz helyet, ahol 1 óra díjmentes.

Készpénzzel, illetve bankkártyával is.

Az alábbi egészségpénztári kártyáddal is fizethetsz:

OTP, Prémium, MedicinaTEMPO, MKB-Pannonia, Allianz Hungária, Dimenzió, Generali, Izys, Vasutas, Vitamin, Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár; Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., Új Pillér, Danubius Gyógyüdülők Egészségpénztára, Aranykor Országos Önkéntes Egészségpénztár, AXA Önkéntes Egészségpénztár, Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár

Bizonyos kezeléseket OTP-, MKB- és K&H SZÉP kártyáddal is fizetheted.

Image

1082 Budapest, Corvin sétány 1/D. 
Bejárat a Futó utca 44. felől

NYITVATARTÁS


Hétfő péntekig: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: zárva

Image
hu.jpg
de.jpg
en.jpg
Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.