Bölcsességfog eltávolítás

Image

Bölcsességfog eltávolítás

A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozás

A szájsebészeti műtétek során gyakran végezzük beteg fogak és foggyökerek eltávolítását, melyek között különös figyelmet kapnak a bölcsességfogak.

bölcsességfog eltávolítás

Miért ajánlott a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog a fogívben leghátul elhelyezkedő őrlőfog. Helyzetéből adódóan nehéz feladat a kezelése, tisztítása, aminek rendszeres következménye a szuvasodás. A bölcsességfogak romlása veszélyezteti a mellettük elhelyezkedő fogak egészségét és a szájüreg általános egészségügyi állapotát, így sokan megelőzésképpen is az eltávolításuk mellett döntenek.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a bölcsességfog képtelen áttörni a fogínyt, így akár részlegesen, akár teljesen az állkapocs fogságában ragad. Az impaktált bölcsességfogak esetében gyakori jelenség, hogy nem megfelelő helyzetben fejlődnek: ferdén, vízszintesen, kifele vagy befele dőlnek, így előbb-utóbb elérik és tolni kezdik a többi fogat, amivel nem csak torzítják a fogsort, de az ép fogakat is kiteszik a fokozott plakk-képződés és szuvasodás veszélyeinek.

Máskor nemcsak állkapocsbeli helyzete, hanem a helyhiány is ellehetetleníti a bölcsességfogak kinövését, de akár fogszabályozási folyamatok is indokolhatják az eltávolításukat. Bármelyik is legyen az ok, hosszú távon szívességet teszünk a fogsorunknak, ha megszabadulunk a problémás bölcsességfogaktól.

Hogyan történik a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog eltávolításának nehézségi foka elsősorban a fog szájüregi pozíciójától függ. Nem minden esetben van szükség sebészi beavatkozásra, hiszen amennyiben egy teljesen áttört (kinőtt) fogról van szó, a kihúzás ugyanúgy történik, mint bármelyik másik fog esetében. Az állkapocsba beágyazódott, impaktált bölcsességfog eltávolítása viszont szájsebészeti eljárás keretében történik.

Sokszor szembesülünk vele, hogy a szájsebészet a nyugalom megzavarására alkalmas kifejezés, pedig a bölcsességfog eltávolítása rutinműtétnek számít, ráadásul helyi érzéstelenítésben zajlik, így a páciens semmilyen fájdalmat nem tapasztal. Az érzéstelenítő injekciót megelőző zsibbasztó zselé gondoskodik arról, hogy a szúrás kellemetlenségeit se kelljen elviselnünk.

A bölcsességfogműtétet minden esetben szájsebészeti konzultáció előzi meg, amelynek során panoráma röntgen és CT-felvétel is készül, ami részletgazdag képet mutat a fogak állapotáról. Ha az előtörésben akadályozott bölcsességfogak körül gyulladás alakul ki, fontos előbb kezelni a gyulladt területet, csak utána végezhető el a műtét.

A beavatkozás első lépéseként a szájsebész az íny bemetszésével feltárja a területet, hogy hozzáférjen a foghoz. Ha a fog mélyen az állkapocscsontba ágyazódott, kiemeléséhez a fölötte levő csontrész eltávolítása szükséges, ami speciális, csontmaró fúróval történik, és teljesen fájdalommentes. A fog eltávolítását követően varratokkal zárják a sebet, ami 7-10 nap múlva kivehető.

Gyógyulás a bölcsességfog eltávolítása után

A gyógyulási folyamat időtartama műtétenként változhat, a teljes gyógyulás néhány héttől néhány hónapig terjedhet, de általában az első két hét után a szájüreg állapota megengedi, hogy ugyanúgy használjuk, ahogy a műtét előtt.

A műtétet követően teljesen természetes, ha néhány órán át vérzést, néhány napig intenzívebb fájdalom tüneteit tapasztaljuk, de az arc megfelelő részén duzzanat és szájnyitási nehézség, szájzár is jelentkezhet. A tünetek idővel megszűnnek, és a szakorvosi tanácsok betartásával hatékonyan csillapíthatók, kezelhetők.

A zökkenőmentes gyógyulás és a szövődmények elkerülése érdekében ajánlott megfogadni néhány orvosi és életviteli javaslatot.

  1. Szedjük rendszeresen a fogorvos által felírt antibiotikumot és fájdalomcsillapítót!
  2. A pihenés elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak.
  3. A megfelelő szájhigiénia nem elhanyagolható: az első 24 órát követően már finom sörtéjű fogkefével óvatosan tisztíthatók a seb körüli fogak.
  4. Tartsuk be az étkezésre vonatkozó előírásokat, például kerüljük a tejtermékek fogyasztását, és ne igyunk alkoholt!
  5. Mellőzzük a dohányzást, mert hátráltatja a gyógyulást, és gyulladást okoz!
  6. Kerüljük a sportot, az erőlködést, a nehéz fizikai munkát!
  7. A forró fürdők és a szauna használata szintén nem ajánlott.
  8. Ne piszkáljuk a seb környékét, legyünk türelmesek, és hagyjunk elegendő időt a gyógyulásra!

Gyakori kérdések a bölcsességfog eltávolításról

Kattints a Téged érdeklő kérdés címére a válasz megtekintéséhez!

Milyen esetekben lehet szükség szájsebészeti beavatkozásra?

A leggyakrabban foggyökerek vagy fogak eltávolítását végezzük, ezek között is külön figyelmet kapnak a bölcsességfogak.

Annak érdekében, hogy látogatásod szuper gyors és hatékony legyen, megpróbáljuk pontosan ütemezni fogorvosaink és higiénikusaink menetrendjét. Csapatunk minden tagja professzionális munkát végez az adott területén. Bízunk benne, hogy bárkihez is kerülsz, elégedett leszel. Ha van egy konkrét fogorvos vagy higiénikus, akit meg akarsz látogatni, hívj minket a +36 20 499 9900 telefonszámon, és mi gondoskodunk róla, hogy Neked is megfelelő időpontot találjunk.

Teljes körű szolgáltatást nyújtó Budapesti fogorvosi stúdiónk számos megelőző, helyreállító és kozmetikai fogászati szolgáltatást kínál.

A tőlünk 30 méterre levő Corvin pláza parokolójában kényelmesen találsz helyet, ahol 1 óra díjmentes.

Készpénzzel, illetve bankkártyával is.

Az alábbi egészségpénztári kártyáddal is fizethetsz:

OTP, Prémium, MedicinaTEMPO, MKB-Pannonia, Allianz Hungária, Dimenzió, Generali, Izys, Vasutas, Vitamin, Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár; Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., Új Pillér, Danubius Gyógyüdülők Egészségpénztára, Aranykor Országos Önkéntes Egészségpénztár, AXA Önkéntes Egészségpénztár, Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár

Bizonyos kezeléseket OTP-, MKB- és K&H SZÉP kártyáddal is fizetheted.

Image

1082 Budapest, Corvin sétány 1/D. 
Bejárat a Futó utca 44. felől

NYITVATARTÁS


Hétfő péntekig: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: zárva

Image
hu.jpg
de.jpg
en.jpg
Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.