Bölcsességfog eltávolítás

Image

Bölcsességfog eltávolítás

A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozás

A szájsebészeti műtétek során gyakran végezzük beteg fogak és foggyökerek eltávolítását, melyek között különös figyelmet kapnak a bölcsességfogak.

bölcsességfog eltávolítás

Miért ajánlott a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog a fogívben leghátul elhelyezkedő őrlőfog. Helyzetéből adódóan nehéz feladat a kezelése, tisztítása, aminek rendszeres következménye a szuvasodás. A bölcsességfogak romlása veszélyezteti a mellettük elhelyezkedő fogak egészségét és a szájüreg általános egészségügyi állapotát, így sokan megelőzésképpen is az eltávolításuk mellett döntenek.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a bölcsességfog képtelen áttörni a fogínyt, így akár részlegesen, akár teljesen az állkapocs fogságában ragad. Az impaktált bölcsességfogak esetében gyakori jelenség, hogy nem megfelelő helyzetben fejlődnek: ferdén, vízszintesen, kifele vagy befele dőlnek, így előbb-utóbb elérik és tolni kezdik a többi fogat, amivel nem csak torzítják a fogsort, de az ép fogakat is kiteszik a fokozott plakk-képződés és szuvasodás veszélyeinek.

Máskor nemcsak állkapocsbeli helyzete, hanem a helyhiány is ellehetetleníti a bölcsességfogak kinövését, de akár fogszabályozási folyamatok is indokolhatják az eltávolításukat. Bármelyik is legyen az ok, hosszú távon szívességet teszünk a fogsorunknak, ha megszabadulunk a problémás bölcsességfogaktól.

Hogyan történik a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog eltávolításának nehézségi foka elsősorban a fog szájüregi pozíciójától függ. Nem minden esetben van szükség sebészi beavatkozásra, hiszen amennyiben egy teljesen áttört (kinőtt) fogról van szó, a kihúzás ugyanúgy történik, mint bármelyik másik fog esetében. Az állkapocsba beágyazódott, impaktált bölcsességfog eltávolítása viszont szájsebészeti eljárás keretében történik.

Sokszor szembesülünk vele, hogy a szájsebészet a nyugalom megzavarására alkalmas kifejezés, pedig a bölcsességfog eltávolítása rutinműtétnek számít, ráadásul helyi érzéstelenítésben zajlik, így a páciens semmilyen fájdalmat nem tapasztal. Az érzéstelenítő injekciót megelőző zsibbasztó zselé gondoskodik arról, hogy a szúrás kellemetlenségeit se kelljen elviselnünk.

A bölcsességfogműtétet minden esetben szájsebészeti konzultáció előzi meg, amelynek során panoráma röntgen és CT-felvétel is készül, ami részletgazdag képet mutat a fogak állapotáról. Ha az előtörésben akadályozott bölcsességfogak körül gyulladás alakul ki, fontos előbb kezelni a gyulladt területet, csak utána végezhető el a műtét.

A beavatkozás első lépéseként a szájsebész az íny bemetszésével feltárja a területet, hogy hozzáférjen a foghoz. Ha a fog mélyen az állkapocscsontba ágyazódott, kiemeléséhez a fölötte levő csontrész eltávolítása szükséges, ami speciális, csontmaró fúróval történik, és teljesen fájdalommentes. A fog eltávolítását követően varratokkal zárják a sebet, ami 7-10 nap múlva kivehető.

Gyógyulás a bölcsességfog eltávolítása után

A gyógyulási folyamat időtartama műtétenként változhat, a teljes gyógyulás néhány héttől néhány hónapig terjedhet, de általában az első két hét után a szájüreg állapota megengedi, hogy ugyanúgy használjuk, ahogy a műtét előtt.

A műtétet követően teljesen természetes, ha néhány órán át vérzést, néhány napig intenzívebb fájdalom tüneteit tapasztaljuk, de az arc megfelelő részén duzzanat és szájnyitási nehézség, szájzár is jelentkezhet. A tünetek idővel megszűnnek, és a szakorvosi tanácsok betartásával hatékonyan csillapíthatók, kezelhetők.

A zökkenőmentes gyógyulás és a szövődmények elkerülése érdekében ajánlott megfogadni néhány orvosi és életviteli javaslatot.

  1. Szedjük rendszeresen a fogorvos által felírt antibiotikumot és fájdalomcsillapítót!
  2. A pihenés elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak.
  3. A megfelelő szájhigiénia nem elhanyagolható: az első 24 órát követően már finom sörtéjű fogkefével óvatosan tisztíthatók a seb körüli fogak.
  4. Tartsuk be az étkezésre vonatkozó előírásokat, például kerüljük a tejtermékek fogyasztását, és ne igyunk alkoholt!
  5. Mellőzzük a dohányzást, mert hátráltatja a gyógyulást, és gyulladást okoz!
  6. Kerüljük a sportot, az erőlködést, a nehéz fizikai munkát!
  7. A forró fürdők és a szauna használata szintén nem ajánlott.
  8. Ne piszkáljuk a seb környékét, legyünk türelmesek, és hagyjunk elegendő időt a gyógyulásra!

Gyakori kérdések a bölcsességfog eltávolításról

Kattints a Téged érdeklő kérdés címére a válasz megtekintéséhez!

Milyen esetekben lehet szükség szájsebészeti beavatkozásra?

A leggyakrabban foggyökerek vagy fogak eltávolítását végezzük, ezek között is külön figyelmet kapnak a bölcsességfogak.

Image

1082 Budapest, Corvin sétány 1/D. 
Bejárat a Futó utca 44. felől

NYITVATARTÁS


Hétfő péntekig: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: zárva

Image
hu.jpg
de.jpg
en.jpg
Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.